Helsingissä rakentaminen kestää usein aivan liian pitkään, ja tämä näkyy erityisesti pysähtyneinä työmaina, jotka haittaavat arkea viikko- ja kuukausikaupalla. Oli kyse sitten katujen kunnostuksista, siltaremonteista, uusista asuinalueista tai liikennehankkeista, hyvin yleistä on se, että hankkeiden aikataulut venyvät ja työmailla on liian paljon hiljaisia hetkiä. Asukkaiden kannalta nykytilannetta on korjattava.
Rakennushankkeiden venymisen yksi keskeinen ongelma on työmaiden epätasainen rytmi. Liian usein näemme työmaita, joissa ei tapahdu mitään – kaivinkoneet seisovat, ja alue on suljettu, mutta mikään ei edisty. Tämä johtuu usein puutteellisesta aikataulusuunnittelusta ja resurssien epätehokkaasta käytöstä.
Mitä kaupunki voisi tehdä paremmin?
Ensinnäkin on varmistettava, että työmaat suunnitellaan niin, että ne toimivat saumattomasti joka päivä. Esimerkiksi asuntojen korjausrakentamisessa on viime vuosina alettu puhua enemmän ns. tahtituotannosta, jolla pyritään asuntokohtaisen urakka-ajan minimointiin.
Konkretisoidaan vielä vähän tavoitetta: minusta kaupungin tulisi varmistua siitä, ettei sen työmailla ole yhtäkään arkipäivää ilman vähintään 8 tunnin täyttä työpanosta. Tavoiteltavaa olisi, että työmailla tehtäisiin töitä joka arkipäivä noin klo 8–20.
Samalla täytyy todeta, että nykyiset aikataulut ovat ylipäätään asukkaiden näkökulmasta järjettömiä: työmailla aloitetaan metelöinti pahimmillaan jo ennen klo 7 herättäen asukkaat vain sen vuoksi että päästään lähtemään kotiin jo klo 15.
Kaupungin tulisi painottaa urakoitsijoiden valinnassa aiempaa enemmän tehokkuutta ja sitoutumista nopeaan aikatauluun laatua vaarantamatta. Kaupungin tulisi asettaa selkeitä sopimusehtoja siitä, että tyhjäkäyntiä ei sallita ja että jokainen työmaa väliaikaisratkaisuineen suunnitellaan asukkaita kunnioittaen. Urakkasopimuksiin tulee liittää sitovat aikataulut isojen sopimussakkojen tehostamana. Kaupungilla on Suomen suurimpien urakoiden tilaajana täysi mahdollisuus puuttua kaikkiin edellä mainittuihin seikkoihin urakkasopimuksilla. Keinoja siis kyllä on olemassa!
Rakentamishankkeet ovat välttämättömiä, mutta niiden on oltava mahdollisimman ripeitä ja häiriöttömiä. Helsingissä on aika lopettaa työmaiden tyhjäkäynti ja vaatia urakoitsijoilta enemmän – me ansaitsemme veronmaksajina parempaa!